Datelco er spesialister på riktig datakabling. Det betyr at vi ikke bare vet hva vi skal gjøre, men også hvorfor vi skal gjøre det.

Alle kan vel klare datakabling fra A til B?

Naturligvis. Gjerne fra B til C, også. Utfordringen er bare at for å kable et nettverk, må du vite hva nettverket skal gjøre. Datakabling består derfor ikke bare av kabler, men like mye av å planlegge nettet. Variablene innen datakabling er f.eks. hva slags kabler som kreves; fiberoptiske kabler eller kobberkabler, hvilke kontakter og plugger, patchepaneler og lignende. Det er et stadig økende krav til båndbredde, og de passive og aktive nettverkskomponentene må dimensjoneres for økt trafikk.

Panduit_Gold

Skjermet eller uskjermet datakabling?

Mist like viktig er det en gang for alle å slå fast at trafikken, båndbreddene og høyhastighetsprotokollene krever bruk av skjermede kabler. Tidligere var dette et mindre problem, men det siste ti-årets utvikling har gjort trafikken i datanettet mer sårbar.

Problemene ved å benytte uskjermede kabler er bl.a. at allerede ved frekvenser opp mot 100 MHz begynner nettet å bli ustabilt. Man opplever Alien Cross Talk – også kalt fremmedkrysstale. Dette kan best beskrives som elektronisk støy overført fra én eller flere kabler til andre kabler i et nettverk. Slik støy fører ofte til bitfeil, og det igjen senker hastigheten i et nettverk dramatisk.

Nettverksprotokollene krever nemlig at bits med feil må sendes om igjen – og får man mange nok bits med feil, betyr det stadig økende nettrafikk uten at forbindelsen er tilført nytt innhold. Undersøkelser IBM har gjort, viser at kun 3% bitfeil med påfølgende omsendinger kveler båndbredden med hele 99,2%…

Det er like greit å følge Norsk Standard

For å utføre datakabling av et stabilt nett må nettverkskomponentene spille sammen, i tillegg til at selve installasjonen utføres etter en strengt definert standard. Derfor er all datakabling vi gjør, utført i henhold til Norsk Standard NS-EN 50173, som er en spesifikasjon for korrekt montasje av felles kablingssystem for telematikk. I tillegg til denne Norsk Standard, forholder vi oss til både internasjonale standarder og Norsk Standard for både materiell og arbeidsgang. Se nærmere under fanen Sertifiseringer.

I dag gir vi 20 års systemgaranti på alt fra Cat5E til 1,2 GHz nett. Vi er dessuten sertifisert leverandør av en rekke kablingssystemer fra bl.a Panduit og NCS. Panduit kan du lese mer om her.

Send oss en forespørsel

Ta kontakt direkte og send oss en utforpliktende forespørsel.

Fyll ut skjema »