Send oss en forespørsel

Ekom – eller The Internet of Things

Ekom – eller The Internet of Things

EKOM

The Edge, Deloittes hovedkontor i Amsterdam, benytter seg av det vi vil kalle Ekom-teknologi. Ekom er brukt som et internt navn på det man eksternt kaller The Internet of Things – eller Tingenes Internett, om man vil. Grunn: For å kunne planlegge, løse, montere og sette i bruk slike løsninger, må man ha sertifikater og kunnskap innenfor det som reguleres av Ekom her til lands. Eller som det heter på sidene til Norsk Standard: ”Med EKOM menes all form for elektronisk kommunikasjon og den infrastrukturen som må være tilstede for at kapasitetskrevende tjenester skal fungere.”

The Edge beviser at Ekom fungerer i praksis

The Edge regnes å være verdens mest moderne hus, både på grunn av den miljøaktive profilen, samt for bruken av innovativ teknologi, basert på IP. Kjernen av det siste er Philips’ lysløsninger, der hvert lyspunkt har en egen IP-adresse og drives av lavspent strøm gjennom nettkabelen. Til vanlig ville man kanskje begrenset styringen til kun å omfatte lyset – i The Edge har man tvert om benyttet bl.a. de mer enn 6.000 lyspunktenes IP-tilknytning til å plassere ut 28.000 sensorer i bygningen. Alt av data for styring og regulering samles inn via disse sensorene. Det betyr at man kan styre temperatur, lysforhold og lignende individuelt En app på smarttelefonen for hver av de ansatte lagrer favorittinnstillingene deres, og aktiveres ved et tastetrykk.

Og grunnen til det er naturligvis at ingen har faste arbeidsplasser i huset. Men hva gjør vel det, når alt du trenger gjøre, er å finne en ledig plass og taste på telefonen, så har du de perfekte arbeidsforholdene for deg – der du er. Se mer om The Edge her!

Dette er bare begynnelsen – og vi vil være med fra start!

Som Thomas F. Anglero, Director of Innovation i IBM Norge, sier det: ”Ganske snart kommer alt til å være koblet opp til alt, og dere kommer til å være koblet til alle andre”. I dag regner man med at det er 10 milliarder enheter som er koblet opp mot hverandre. Innen 2020 regner man med at tallet er over 26 milliarder enheter. Utviklingen skjer allerede – det er ikke en trend eller mote, det skjer nå, i dag. Og det kommer til å fortsette med samme hastighet i uoverskuelig fremtid.

Men hvordan skal alle disse enhetene snakke med hverandre? De er lagd på ulike plattformer, av ulike produsenter, oppfinnere, modifiseringer – de snakker jo ikke samme språk i utgangspunktet? Ta det med ro – det finnes alltid en Google-løsning. I dette tilfellet heter den Google WEAVE, og sørger for at alle enhetene skjønner hverandre. Igjen: Dette er ikke noe som vil komme til å skje i fremtiden – det skjer allerede. Det ER her!

Spørsmål: Kommer dette til å berøre alle mennesker i det norske samfunnet, der Datelco arbeider og sørger for at nettopp slike forbindelser kan etableres? Ja. Så absolutt. Det vil si; alle får muligheten til å gjøre det, og etter som etterspørselen etter ting som er koblet til internett øker, synker prisen. Og jo lavere pris, jo flere vil kaste seg på. Et eksempel på utviklingen: Adidas har lagd en fotball som er koblet til internett. Når du sparker den, måler den tilslagsstyrke, fart og rotasjon – og siden alt er koblet til alt, kan du f.eks. få opp på mobilen din hvordan den fotballgale sønnen din har utviklet tilslag, skru og nøyaktighet. Og batterikapasiteten er ikke målt i antall timer – den er målt til 2.000 spark…

Men alt er jo trådløst i dag – og vi kabler. Da blir vel ikke vi en del av dette?

For å ta en sidevei inn i situasjonen: I følge nettmagasinet Wired, er det to ting som muliggjør Tingenes internett. Sensorer og skylagring. Sensorene, fordi de er innsamlingsfaktor nummer 1. Skylagringen, fordi det er det eneste felles stedet med nok kapasitet til å ta imot og bearbeide all informasjon som samles inn av sensorene.

Tidligere har antallet IP-adresser vært en hindring for å kunne utvide nettbruken i slike mengder som vi snakker om her. Med introduksjonen av IPv6 øker antallet IP-adresser i hva vi nok kan kalle en hinsidig skala. Steve Leibson, forsker på internett- og computerhistorie, sier det slik: ”Nå kan vi tildele hvert atom på jordens overflate en unik IP-adresse, og fortsatt ha adresser nok igjen til over 100 jorder til.” At dette i sin tur kommer til å øke antallet smarte noder, betyr at vi etter hvert kan komme opp i problemer når det gjelder privatlivets rett, eierskap til data og lignende.

En telefon til Nkom fortalte at det ikke er noe problem med frekvenser i de norske markedet – de eneste som egentlig klarer på frekvens-utbudet, er mobilnettleverandørene. De får uansett et nytt og bedre nett i løpet av et års tid. Men for Tingenes Internett ligger det ingen kapasitetsflaskehals på mengden frekvenser.

Gjenbruksavstand er et nøkkelord her – en lav frekvens som ikke går langt, kan brukes om igjen når man kommer utenfor virkeavstand for ett bruksområde. Slik kan lavfrekvent stasjonært utstyr ha samme frekvens som en nabo som holder til et stykke unna.

Innenfor et hus’ – f.eks. The Edge – fire vegger er det naturligvis mulig å sende innsamlede bruksdata fra sensorene trådløst. Saken er jo bare den at når man, som i The Edge, lar lyskablingen foregå i nettkablingen, har man allerede det spredenettet man trenger for å frakte nødvendige data fra sensorene til servere hvor databearbeidingen foregår. Da er det jo ingen vits i å kjøre sårbart og trådløst når man kan kjøre sikkert i kabel.

En av våre beste samarbeidspartnere – Panduit – har det vi alle trenger

Som en av Europas største innenfor kablingsteknikk og IoT. Sjekk gjerne ut løsningene deres for fabrikker og produksjonsbedrifter her. Når det gjelder kabling og strukturering av datasentre, er det få som kan måle seg med Panduit når det gjelder å kunne levere fra A til Å. Les mer om tankene de har om neste generasjons datasentre her!

Skulle Ekom-løsningen din svikte, ringer du bare 24:7 elektrovakt!

24:7 elektrovakt er Datelcos nye tilbud til private og bedrifter. Blir strømmen borte, ryker det fra sikringsskapet, eller har du problemer med det elektriske opplegget, er det bare å ringe 92 84 45 46. Uansett hvilken dag, uansett når på døgnet – våre folk stiller med alle nødvendige godkjennelser og sertifikater – samt en velutstyrt service-bil. Skriv opp nummeret i dag!