Brann og sikkerhet 16.04.2024

Brannvarslingsanlegg i næringsbygg - dette må du tenke på

Når det kommer til brannsikkerhet, så er god varsling viktig. Tidlig varsling kan redde liv og materielle verdier.

Elektrikere og installatører spiller en avgjørende rolle i å sikre bygninger mot brann.

Kvalitetsprodukter med oppdatert teknologi er viktig for best mulig brannsikring, men det er også en viktig del av jobben å sikre at elektriske installasjoner oppfyller alle strenge standarder og forskrifter.

Sjekkliste når du skal bestille brannvarslingsanlegg til ditt næringsbygg


⇒ Regelverk og forskrifter

Sørg for å være kjent med gjeldende lover, forskrifter og standarder som gjelder for installasjon av brannalarmsystemer i ditt område. Norge har strenge standarder og regelverk for brannsikkerhet, og det er essensielt å være oppdatert på forskrifter og standarder som Byggforskriftene (TEK-17) og NS-3960.

⇒ Risikovurdering og behovsanalyse

Gjennomfør en grundig risikovurdering av næringsbygget for å identifisere mulige brannrisikoer og bestemme risikoklasse og brannklasse i.h.h.t. TEK-17. Der tas det hensyn til bygningens størrelse, layout, materialer og bruksområder.

⇒ Planlegging og design

Utarbeid en detaljert plan for plassering av detektorer, alarmklokker, manuelle alarmpunkter og kontrollpaneler - basert på risikoklasse og brannklasse.

⇒ Valg av utstyr

Velg pålitelige og sertifiserte brannvarslingsenheter som er egnet for næringsbyggets spesifikke behov og risikoer. Sørg for at alle valgte enheter er i samsvar med NS-EN 54. 

⇒ Installasjon

Utfør installasjonen i samsvar med produsentens instruksjoner. Pass på riktig plassering av detektorer og alarmer i henhold til planen. Kontroller at alle elektriske tilkoblinger er utført av kvalifisert personell og i tråd med gjeldende forskrifter.

⇒ Systemtesting

Utfør omfattende funksjonstester av hele brannvarslingsanlegget etter installasjonen for å sikre at det fungerer som forventet. 

Test både detektorer, alarmklokker, manuelle alarmpunkter og kontrollpaneler for korrekt funksjonalitet.
Sørg for at testingen dokumenteres grundig for fremtidig referanse.

⇒ Opplæring

Gi opplæring til nøkkelpersonell om hvordan man bruker og vedlikeholder brannvarslingsanlegget. Sikre at alle ansatte er klar over hva de skal gjøre i tilfelle brann og hvordan de skal reagere på brannalarmer.

⇒ Vedlikehold og service

Etablere en regelmessig vedlikeholdsplan for brannvarslingsanlegget i samsvar med produsentens anbefalinger og gjeldende forskrifter.

Planlegg regelmessige serviceinspeksjoner utført av kvalifiserte teknikere for å sikre at systemet fungerer optimalt til enhver tid.

⇒ Dokumentasjon

Hold nøyaktige opptegnelser over all installasjon, testing, vedlikehold og service av brannvarslingsanlegget.
Oppbevar dokumentasjonen på et trygt sted og gjør den tilgjengelig for inspektører, forsikringsselskaper og andre relevante parter ved behov.

Sørg for å ha en liste over kontaktinformasjon i tilfelle behov for assistanse eller service.

Les også: Krav til nødlys

**

Ved å følge denne sjekklisten grundig, kan du bidra til å sikre at brannvarslingsanlegget i næringsbygget ditt er installert, vedlikeholdt og operert på en trygg og effektiv måte.

Kontakt oss i Datelco

Datelco samarbeider med de største leverandørene av kvalitetssikrede produkter som oppfyller alle krav og retningslinjer. Vi bistår også gjerne med veiledning, slik at du kan skape trygge og pålitelige elektriske installasjoner.

Hos oss får du hjelp av dyktige rådgivere og montører. Datelco sikrer at anlegget passer til ditt bygg, at utstyret installeres på riktig måte og at det fungerer slik det skal år etter år.

Se også: Brann og sikkerhet

Fyll ut skjema, så kontakter vi deg snarlig: