Sett stemningen med lys 12.03.2024

Datelco og SG – kun det beste er godt nok for Arkitektur- og designhøyskolen

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme.

Datelco har rammeavtale med Statsbygg, og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er ett av byggene i denne avtalen. Som vi har skrevet om tidligere holder næringsbygg i hele landet på å skifte ut gamle lysstoffrør med ny og miljøvenning ledbelysning. Dette var også oppgaven Datelco fikk på Arkitektur- og designhøgskolen.

På Byantikvarens gule liste

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. Skolen er organisert i tre institutter, og har cirka 800 studenter og 270 ansatte.

Skolens lokaler ble opprinnelig bygget i 1936-38, da som transformatorverksted for Oslo Lysverker. Arkitekter var Oslo Byarkitektkontor ved Harald Aars. I bygget er det i dag lagt stor vekt på å bevare det opprinnelige, ettersom bygget står på Byantikvarens gule liste.

I dette bygget sier det seg selv at vi ikke bare kan bytte ut lampene med nye lamper – her trengs det spesialløsninger.

Les også: Har du gamle lysstoffrør i ditt bygg? Bytt ut før det er for sent!

Lysveggen

Et stort prosjekt Datelco har utført på denne skolen er en 40 meter lang lysvegg. Denne besto av gamle lysrør som ikke virket. Datelco ble spurt om innspill til hvordan vi kunne «vekke» denne veggen igjen, og nå er de gamle lysrørene byttet ut med RGBW led-striper fra SG Armaturen. Disse led-stripene kan skifte farge, og dermed kan veggen skape forskjellige stemninger, som understreker de mange utstillingene de har på høyskolen.

Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen_vegg2Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen_vegg4Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen_vegg3Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen_vegg5

Belysning

Videre holder vi også på med å bytte ut, eller bygge om, over 200 lamper i skolebygget. Disse lampene er verneverdige og spesialtegnet for bygget. Løsningen ble å ta ut armaturene og sende disse til Danmark for redesign. Deretter blir de sendt tilbake og installeres til slutt i de opprinnelige lampene. Datelco har erfaring med et liknende prosjekt som vi gjorde sammen med SG Armaturen på Tinghuset i Oslo. Les saken: Oslo Tinghus 

Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen2Datelco og SG Arkitektur- og designhøyskolen

Besparelser

Som vi tidligere har skrevet om, og som du også kan se i artikkelen om Tinghuset, kan man oppnå store besparelse ved å bytte til ledbelysning. Dette er en viktig del av det grønne skiftet, og Datelco hjelper deg gjerne med rådgivning, planlegging og installasjon av både ledbelysning og smarte styringssystemer som kan gi betydelige besparelser på strømregningen.

Les også: 5 tips for å redusere strømkostnadene i næringsbygg

SG Armaturen AS er et familieeid konsern med hovedkontor i Lillesand og virksomheter i en rekke land. Datelco og SG har et langvarig samarbeid. Her kan du se SG’s brosjyre om det grønne skiftet (ekstern lenke)

Ta kontakt med Datelco: