Tjenester 19.12.2023

Elsikkerhet – en viktig del av bedriftens internkontroll. Bestill nå!

Internkontroll av elektriske anlegg er essensielt for å sikre trygg drift og forebygge brann og ulykker med elektrisk årsak.

Internkontroll av elektriske anlegg er essensielt for å sikre trygg drift og forebygge brann og ulykker med elektrisk årsak.

Hva er internkontroll?

Internkontroll er bedrifters egenkontroll, som skal sikre at systemer og rutiner fungerer, og fanger opp problemer og utfordringer i tide.

Kravet til internkontroll er beskrevet i internkontrollforskriften (ekstern lenke). Internkontroll innebærer et systematisk arbeid for å sikre at virksomheten planlegger, organiserer, utfører og vedlikeholder sine aktiviteter i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Hvem skal ha internkontroll?

Alle virksomheter, uavhengig av størrelse og form, skal ha et internkontrollsystem for å sikre at helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen blir ivaretatt. Dette inkluderer også enkeltpersonsforetak, borettslag, sameier og andre organisasjoner.

Internkontrollsystemet tilpasses etter type virksomhet og virksomhetens størrelse, men man må uansett følge HMS-lovgivningen i Norge.

Internkontroll av elektriske anlegg

Kravet om internkontroll retter seg mot virksomheten, ikke det elektriske anlegget. Kontroll av det elektriske anlegget er imidlertid viktig for å forebygge ulykker og sikre trygg drift. Feil i det elektriske anlegget kan føre til brann eller strømbrudd, noe som kan være svært skadelig for virksomheter.

Vi anbefaler derfor an man innfører rutine med faste intervaller for kontroll av elektrisk anlegg. En avtale om periodisk kontroll med Datelco er en god investering. Vi tar en grundig gjennomgang av det elektriske anlegget for å avdekke feil eller mangler som utgjør en risiko. Dette bidrar ikke bare til å forhindre brann og ulykker, men kan også gi betydelige rabatter på forsikringspremier.

Les også: Hva er termografering – og hvorfor er det viktig?

Elsikkerhetsportalens oppskrift på internkontroll

Elsikkerhetsportalen samler all informasjon om elsikkerhet, og har utarbeidet denne nyttige sjekklisten for å strukturere internkontrollarbeidet:

  • Skaff deg oversikt over hvilke regelverkskrav som er aktuelle for virksomheten din.
  • Skaff oversikt over hvilke sikkerhetsrutiner som allerede finnes i virksomheten.
  • Mål for arbeidet med elsikkerhet kan være en del av andre målsettinger innen sikkerhet.
  • Kartlegg risiko før utarbeidelse av rutiner og instrukser
  • Etter kartlegging av risikoforholdene må det iverksettes tiltak. Da er det lurt å lage en handlingsplan.
  • Virksomheten må iverksette rutiner og instrukser for å avdekke, rette opp og forebygge feil i elektrisk anlegg og utstyr.
  • Rutiner for behandling av avvik.
  • Fordel oppgaver, ansvar og myndighet.
  • Sørg for nødvendig opplæring av ansatte.
  • Innfør rutiner for systematisk gjennomgang og revidering av internkontroll.

Les også: Praktisk opplæring for instruert personell

Styrets ansvar i borettslag og sameier

I borettslag og sameier er det styret som har ansvaret for at internkontroll gjennomføres, herunder å ivareta elsikkerheten for å forebygge bann og ulykker med elektrisk årsak. Dersom ditt sameie eller borettslag eier ladepunkter eller ladeanlegg for elbil, må det også gjennom en årlig kontroll.

Ved å la en autorisert el-installatør som Datelco utføre kontroll av det elektriske anlegget, kan styret i borettslaget eller sameiet sikre at det elektriske anlegget til enhver tid er i forskriftsmessig stand. Finner vi feil og mangler, får du forslag til nødvendige utbedringer. Slik kan vi sammen sørge for at borettslaget eller sameiets elektriske anlegg er trygge.

Internkontroll med Datelco – en lønnsom investering

Datelco tilbyr internkontroll av elektriske anlegg for alle typer bedrifter, offentlige etater, næringseiendom, sameier og borettslag. Vi kan tilby faste avtaler med jevnlig oppfølging og grundig dokumentasjon av utført kontroll.

Tilknyttede tjenester

Ønsker du tilbud på internkontroll av elektrisk anlegg?

For å sikre at ditt elektriske anlegg er i forskriftsmessig stand, ta kontakt med Datelco i dag for en uforpliktende prat.

 

Se også nettsiden: Internkontroll