Send oss en forespørsel

PoE-kabling blir viktigere og viktigere

PoE-kabling blir viktigere og viktigere

PoE-kabling (Power over Ethernet) 

Viktigheten av kabling i alle typer bygg og installasjoner som benytter seg av The Internet of Things bare øker. Nå er det også en annen nettverksutvikling som øker viktigheten av kabelbaserte og ikke trådløse nett – Power over Ethernet eller PoE. Nær sagt som vanlig er det Cisco som har ligget i front av denne utviklingen- og hva er det de har vært med på å utvikle?

PoE er rett og slett å kjøre driftsstrøm sammen med data. Driftsstrømmen kan drive mindre enheter som overvåkningskameraer, telefonsystemer og lignende. Vi snakker naturligvis ikke om normal strømstyrke, men opptil 60W i samme Ethernet-kabel som du er vant til å sende data gjennom. 60W er mer enn nok til å drive overvåkningskameraer – både bevege, zoome og justere på andre måter. Fordelen er innlysende; der du tidligere trengte å kable både elektrisitet og data, holder det nå med data. Har du en kabel Cat5 til Cat7E har du det som trengs – i utgangspunktet.

Strømmen leveres fra en switch plassert i enden av kabelen (endspan) eller som en egen strøm-enhet mellom en ikke-PoE switch og PoE-enheten (midspan). Midspan kan enten være en PoE-injektor som typisk dekker kun én enhet, eller det kan være et helt rack med strømenheter når det er mange PoE-enheter som skal bruke kombinasjonen strøm/data.

Strømmen kan enten sendes i et 2-par i den kjente Ethernetkabelen, eller sendes sammen med datasignalene. Grunnen til den siste muligheten er at strømsignaler og datasignaler ligger på ulike frekvenser; elektrisitet ligger på 60 Hz eller mindre, mens datasignaler ligger på fra 10 millioner til 100 millioner Hz.

Verdt å legge merke til med PoE

Det  finnes to IEEE-standarder for PoE: 802.3af PoE leverer opp til 15,4W per port, mens 803.2 at PoE+ gir 30W eller mer per port. Når man skal installere PoE, er det verdt å merke seg at standard PoE leverer 48V, mens ikke-standard PoE leverer ulike Volt-data. Det samme gjelder datamengden, som kan variere fra 10/100 Mbps til 10/100/1000 Mbps. Dette er variabler som bl.a. må tas med i beregningen når man skal koble til utstyr som ikke typisk bruker 48V driftstrøm, noe som er tilfelle med flere bredbåndsenheter.

Cisco og utvikling har vært nevnt tidligere. Allerede i 2000 introduserte de Inline Power – den gang gikk det opptil 7W for å drive IP-telefoni gjennom Ethernet-kabelen. Den første IEEE-standarden – 803.2 af PoE kom i 2003, og da var styrken økt til 15W, og i tillegg til telefoni var kabelen nå i stand til å drive trådløse tilgangspunkter. I 2007 kom Ciscos nye standard på 30W, i stand til å drive overvåkningskameraer. Neste industristandard – IEEE 802.3 at PoE+ – med nettopp 30W ytelse kom i 2009. I 2013 lanserte Cisco UPOE – Universal PoE – som kan levere opptil 60W.