Bytte av lysstoffrør 06.02.2024

Har du gamle lysstoffrør i ditt bygg? Bytt ut før det er for sent!

Det er snart ett år siden nye tiltak fra RoHS-direktivet forbød lyskilder med kvikksølv. Siden da har byggeiere over hele landet byttet ut gamle lysstoffrør med nye LED-armaturer.

Det er snart ett år siden nye tiltak fra RoHS-direktivet forbød lyskilder med kvikksølv. Siden da har byggeiere over hele landet byttet ut gamle lysstoffrør med nye LED-armaturer.

Hva er RoHS-direktivet?

RoHS er en forkortelse for Restriction of Hazardous Substance, og er et EU-direktiv som forbyr bruken av seks farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr. I løpet av 2023 ble lyskilder som inneholder kvikksølv, forbudt å produsere.

Mange næringsbygg over hele landet har dermed måttet oppgradere lampene sine. I Norge var det mange tusen gamle armaturtyper som brukte lyskildene som nå er forbudt. Endringene kan oppleves som en stor utfordring for mange eiendomsbesittere og bedrifter, men det er viktig å også huske på mulighetene for besparelser og bærekraftig utvikling som ligger i denne endringen. 

Haster

Dersom du ennå ikke har bestilt bytte av dine gamle armaturer, kan det være på tide å svinge seg rundt nå. Etter 2023 er det ikke lenger adgang til å importere eller produsere elektriske artikler som inneholder kvikksølv. Når leverandørene og grossistene har solgt ut det de har på lager, er det ikke lenger mulig å få tak i de gamle lyskildene. 

Gode rådgivere i prosessen

For næringsbygg som skal bytte til moderne LED-belysning, finnes det flere løsninger. Noen velger å bytte til LED-rør i gamle armaturer, men dette er ikke noe vi anbefaler, da man blir sittende igjen med et produkt uten garanti. Det er bedre å bytte til en helt ny armatur, og det er her det kan lønne seg å kontakte en rådgiver.

Vi i Datelco har hjulpet mange kunder med å finne beste løsning for deres bygg. Vi bistår med:

  • Kartlegging og fullstendig oversikt over eksisterende lysanlegg, lyskilder og strømforbruk
  • Å legge en fremtidsrettet belysningsplan for bedriften din for årene fremover
  • Assistanse med å søke Enova om støtte til prosjektet
  • Installasjon av de nye lampene og evt smarte lysstyringssystemer
  • Service på anlegget i etterkant 

Mange fordeler med LED-belysning

Overgangen fra de gamle lysstoffrørene til høykvalitets LED-belysning sparer miljøet for store mengder med kvikksølv. Samtidig får vi mer energieffektive bygninger og lavere energikostnader.

Moderne LED-belysning gir fordeler som:

  • lengre levetid
  • bedre lyskvalitet
  • mindre vedlikehold
  • økt brannsikkerhet
  • og ikke minst, en lavere strømregning.

Bytte til LED er enkelt, og kan gi deg betydelig redusert energibruk til belysning (50-80%). Med tanke på dagens strømpriser er dette en god investering som raskt vil nedbetales.

Kombiner med smarte lysstyringssystemer

Vi anbefaler ofte å kombinere LED-belysningen med smarte lysstyringssystemer. Dette kan ytterligere redusere energiforbruket samtidig som trivselen til brukerne av bygget ofte forbedres. Man kan spare over 80 % på å kombinere LED-belysning med slik smart lysstyring (sammenlignet med gamle lysrør og uten styring). Velger du trådløs styring når du oppgraderer til smartstyring, kan du også bruke eksisterende kablingsanlegg. Da slipper du å skifte ut all kablingen.

Kontakt oss i Datelco dag for en uforpliktende samtale.

Kilde: http://sgarmaturen.sg-as.com/no/applicationno/utfasing-lyskilder/?page=1

Vil du få nyheter fra Datelco i innboksen hver uke? 😀 Meld deg på vårt nyhetsbrev her. 📨