Lærlinger er fremtiden 09.04.2024

Hvordan få lærlingplass elektro - 7 tips

Det er ingen tvil om at Norge trenger flere elektrikere. Og lærlingeløpet er en sentral del av utdanningen for å bli elektriker.

Datelco er en lærlingebedrift, og har til enhver tid 8-10 lærlinger arbeidende hos oss. Og selv om det ikke er garantert, er dette en vanlig vei inn mot fast ansettelse etter bestått fagprøve.

Lærling

Å være lærling innebærer å få praktisk arbeidserfaring i en bedrift. Dette skjer ofte etter fullført Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram. Som lærling plasseres du i en bedrift som er relevant for det faget du utdanner deg i. Her får du muligheten til å lære mer om de faktiske arbeidsoppgavene i yrket.

Det er dessverre for få lærlingebedrifter, og derfor kamp om plassen blant lærlingene.

Les også: Datelco: Lærlinger er fremtidens arbeidskraft 

Våre tips

Basert på vår erfaring, får du her syv tips som kan hjelpe deg som vil bli elektriker å øke sjansen for lærlingplass.

1) Vær smart allerede når du søker utplassering

Hvis det er en spesiell bedrift du kunne tenke deg å være lærling hos, tenk på dette allerede når du skal være utplassert fra skolen. Det er ofte at vi tilbyr gode utplasseringselever lærlingplass.

På utdanning.no kan du selv søke opp aktuelle lærebedrifter innen ditt fag: https://utdanning.no/finnlarebedrift/

2) Vær smart under utplassering

Når man er utplassert, er det ikke alltid man får så mye praktisk arbeid. Men ta det du får. Gjør oppgavene du får skikkelig, vær nysgjerrig, still spørsmål og gjør ditt beste. Møt opp i tide, og vær på tilbudssiden. Vi husker gode, proaktive ungdommer.

Interessert i utplassering i Datelco? Søk her

3) Lite fravær på skolen

Noe av det første vi ser på og spør deg om på intervju er hvor mye fravær du har. Har du mye, er det mindre sjanse for å få lærlingeplass. Så, det er viktig å møte opp på skolen! Hvis du har mye fravær, er det lurt å forklare hvorfor.

4) Forbered deg

Les om selskapet du vil være lærling hos på nettsiden deres, slik at du vet litt om dem før du skriver søknad. Det er alltid en fordel å vite litt om bedriften man søker jobb hos. De som mottar søknader, ser fort om det er en generell søknad som har gått ut til mange eller om kandidaten er ekte interessert i bedriften

5) Søk tidlig – og vis interesse

Lærebedriften bestemmer selv hvem de vil ha som lærling, så det er ingen garanti for å få plassen du helst vil ha. Derfor er det viktig å ta ansvar, vise interesse og kontakte bedriften direkte. Start jakten tidlig – gjerne et år før du planlegger å begynne.

6) Lever søknaden der du skal, og legg ved det du får beskjed om

Hvis bedriften ber om å få søknaden gjennom et skjema på nettsiden, send den der. Vil bedriften at du skal sende på epost, gjør det. Står det at du skal legge ved karakterutskrift og/eller CV. Send det med en gang, så slipper bedriften svare deg tilbake at de mangler informasjon. Dette viser at du er oppegående og følger med!

7) Vær nøye med søknaden og CVen

Bruk litt tid på å skrive en god søknad og fiks CVen din. All arbeidserfaring er positivt og kan listes opp i en CV, inkludert frivillige verv du måtte ha. Søknaden bør vise hvorfor du vil jobbe i den spesielle bedriften og hva du har å tilby. Med andre ord, vis at du har satt deg inn i bedriften og skriv hvordan du kan bidra til suksess. Det kan være nøkkelen til å få den lærlingeplassen du vil ha.

Se også vår karriereside

Et siste lite tips:

Hvis du har fått hjelp av AI med å skrive søknad, sørg for at du fjerner AI’ens kommentar, som: Selvfølgelig, jeg kan hjelpe deg med å lage et utkast til søknad for lærlingstilling… Det ser veldig slurvete ut. Les også gjennom teksten, og se om språket er ditt. Vi ser flere og flere AI-genererte søknader med nesten helt lik tekst. Da virker man ikke genuint interessert i jobben.

Her kan du søke lærlingplass hos oss

Ta gjerne kontakt: