Energieffektivisering 27.02.2024

5 tips for å redusere strømkostnadene i næringsbygg

Næringsbygg har ofte stort energiforbruk. Heldigvis finnes konkrete tiltak du kan gjøre for å være proaktiv mot vinterkulde og høye strømpriser. Vi gir deg noen eksperttips som effektivt kan bidra til å redusere kostnader og forbedre energieffektiviteten.

Ole Even Bustnes er faglig ansvarlig i Datelco, og vi har bedt ham legge frem sine 5 beste tips for å spare strøm i næringsbygg. Energieffektivisering og energioptimalisering er to stikkord.

I følge Bustnes kan man oppnå betydelige energibesparelser, og et smart sted å starte er å effektivisere styringen av tekniske anlegg, for eksempel ved å automatisere justeringen av temperaturer. Men før man starter med tiltak er det lurt å danne seg en oversikt.

1) Analyse for å kartlegge byggets energityver


Vi anbefaler at du starter med å gjøre en analyse av energiforbruket i ditt næringsbygg, sier Bustnes. Ved å kartlegge energiforbruket får du oversikt over hvilke installasjoner som bruker mest energi, og du kan planlegge hvor du bør sette inn energieffektiviseringsstøtet. Datelco kan hjelpe deg med å anbefale og prioritere tiltak basert på resultatene av en slik analyse.

2) Installere et energioppfølgingssystem (EOS) og SD-anlegg


Det finnes gode energioppfølgingssystemer på markedet i dag. Dette er nyttige verktøy som lar deg holde øye med og logge bruken av energi. Aktiv bruk av EOS kan også avsløre avvik og feil i tekniske installasjoner, og vil gi deg økt forutsigbarhet. Man kan si at et slikt system er selve kjernen i arbeidet med innsamling, bearbeiding og rapportering av energibruksdata.

Hvis du også har et byggautomasjonssystem (SD-anlegg), kan du bruke energibruksdataene du har samlet inn til å finjustere driften og sette inn kostnadseffektive tiltak. Bustnes påpeker at målet er å sikre at innstillingene på de tekniske anleggene er i henhold til brukernes behov og byggets driftstider.

3) Tilpasse drift og temperatur når man blir klokere med informasjonen fra tips 2

Etter å ha vært gjennom trinn 1 og 2 sitter du nå med en god oversikt over ditt bygg, og et system som kan hjelpe deg å styre installasjonene. Vi ser at flere byggeiere har kommet hit, men at analysen ikke benyttes til konkrete tiltak og at styringssystemene ikke brukes optimalt. Det kan for eksempel være tilfeller hvor systemer motarbeider hverandre ved at varme og kjøling går samtidig. Det er viktig at driftsledere og andre brukere av systemene får god nok opplæring til å tolke analysene og styre systemene.

4) Tilpasse lys- og klimastyring til behov


For effektivt å spare strøm, må både belysning, oppvarming og ventilasjon tilpasses rommenes bruk, slik at det passer til de faktiske behovene. Helt konkret kan man feks unngå overflødig lys ved å velge lavere lysstyrke eller bruk av dempede belysningsalternativer der det ikke er behov for sterkt lys. Videre er det lurt at lyset slås av når noen forlater et rom, selv for korte perioder. Bustnes anbefaler smart styring av belysning som hjelper deg å oppfylle dette punktet.

Ved siden av lysstyring bør også ventilasjonssystemet tilpasse luftmengden etter behov – basert på luftkvaliteten i rommet. I rom hvor folk skal arbeide er det viktig at temperatur og luftkvalitet er tilpasset og stabil, til tross for endringer i vær og utetemperatur. I andre rom, som for eksempel et lager er det ikke nødvendigvis like viktig. Tilpass ventilasjon og oppvarming til rommenes bruk, antall brukere, tid på døgnet osv.

5) Kontinuerlig oppgradering i henhold til analyse

Et næringsbygg trenger kontinuerlig oppfølging og oppgradering. Sett i lys av strømsparing kan slike oppgraderinger bestå i å bytte til LED-belysning, installere varmepumpe eller oppgradere ventilasjonsanlegg. Basert på analysen av ditt bygg er det lett å se hvilke tiltak du bør prioritere til enhver tid.

Oppgradering til LED

Det er mange fordeler med LED-lys:

  • lengre levetid
  • allsidighet (kan brukes overalt fra inne på hytta til kontorlokaler til å lyse opp stadioner)
  • mindre vedlikehold
  • økt brannsikkerhet
  • og ikke minst, en lavere strømregning, ettersom disse lyskildene er mer energieffektive

Les også: Har du gamle lysstoffrør i ditt bygg? Bytt ut før det er for sent!

Oppgradering av ventilasjon

Med smart ventilasjon kan du senke energiforbruket uten at det går utover komforten. Det er viktig å sette tydelige og nøyaktige krav ved bestilling av slike løsninger for å sikre at de er effektive og best mulig tilpasset bygningens behov.

Varmepumper

Vi ser at flere næringsbygg velger å installere varmepumper for oppvarming og nedkjøling. Det kan være en smart investering, så fremt den prosjekteres riktig. En varmepumpe kan erstatte oppvarming fra varmekilder som panelovner og radiatorer.

Hvorfor Datelco?

Datelco har både erfaring og høy kompetanse på feltet. Vi samarbeider tett med både ventilasjons- og automatikkleverandører, og kan hjelpe deg med å tilrettelegge lys- og klimastyring på den mest hensiktsmessige måten – til fordel både for brukere av ditt bygg og for lommeboken.

💡Helt på tampen nevner Bustnes dette bonustipset til deg som ønsker et mer energieffektivt næringsbygg:

Bonustips - Enovas støtteordninger🌱

Enova gir støtte til energitiltak i borettslag, boligsameier og yrkesbygg. En av disse ordningene er «Forbedring av energitilstand i yrkesbygg». Her gir Enova tilskudd til å investere i, og gjennomføre energitiltak i eksisterende yrkesbygg. Dette omfatter både energieffektivisering og tiltak som egenproduksjon av fornybar energi, som f.eks. solceller. Ordningen er særlig relevant for bygninger som har stort potensial for energieffektivisering.

Du kan også få tilskudd til energikartleggingsprosjekter. Les mer i denne saken: Enova ga 423 millioner kroner til energitiltak i bygg

Eier eller drifter du et næringsbygg og ønsker en leverandør som kan sy sammen punktene over for deg?

Kontakt oss i Datelco i dag for en uforpliktende samtale!