Brann og sikkerhet 23.04.2024

Krav til nødlys

Nødlys er en samlebetegnelse for ulike typer lamper og lys som spiller en avgjørende rolle i å sikre trygg evakuering ved brann og strømbrudd.

Nødlys er en samlebetegnelse for ulike typer lamper og lys som spiller en avgjørende rolle i å sikre trygg evakuering ved brann og strømbrudd.

I alle bygninger utgjør nødlys en vesentlig del av brannsikkerhetssystemet. Å oppfylle kravene til nødlys er ikke bare et spørsmål om etterlevelse av lover og standarder, men også en nødvendighet for å trygge liv og eiendom.

Les også: Brannvarslingsanlegg i næringsbygg - dette må du tenke på

Først, la oss definere de forskjellige enhetene som går under betegnelsen nødlys:

Ledelys

Ledelys er lyskilder som vanligvis monteres i taket og automatisk aktiveres ved strømbrudd. Disse lyskildene sikrer kontinuerlig belysning i bygninger selv når hovedstrømkilden svikter. Det er avgjørende at disse lyskildene er utstyrt med pålitelige batterier som sikrer uavbrutt funksjon. Ledelysene skal lyse automatisk så snart strømmen går i området.

Markeringslys

Markeringslys er lyskilder som markerer rømningsveier og fluktveier i bygninger. Disse belyser evakueringsruter og sikrer at personer kan navigere trygt ut av bygningen. De velkjente grønne skiltene ved nødutganger er eksempler på markering av fluktveier, som alltid skal være tydelig opplyst. Disse lysene skal alltid lyse.

Antipanikklys

Antipanikklys er ikke like vanlig, de brukes i store haller eller områder med høy konsentrasjon av mennesker for å unngå panikk og forvirring. Disse lysene bidrar til å opprettholde ro og klarhet, spesielt i situasjoner der det kan være vanskelig for alle å se markeringslysene ved utganger og rømningsveier.

Krav til nødlys

Kravene til nødlys er regulert i forskriftene om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften). I tillegg til forskriftene finnes det flere standarder som er relevante for nødlysinstallasjoner. Det er viktig at nødlyssystemer testes og vedlikeholdes regelmessig for å sikre pålitelig funksjon.

Installasjonen av nødlyssystemer skal utføres av kvalifisert personell for å sikre riktig montering og funksjon. Ved å følge kravene til nødlys bidrar man vesentlig til å styrke brannsikkerheten og sikre trygg evakuering i tilfelle brann eller andre nødsituasjoner.

Se også nettsiden: Brann og sikkerhet

Nødlys er en uunnværlig del av enhver brannsikkerhetsplan, og det er essensielt at eiere og ansvarlige for bygninger og offentlige lokaler tar disse kravene på alvor for å beskytte liv og eiendom.

Spørsmål om nødlys? Kontakt oss gjerne: